Concertgebouw

» Boek dit museum
» Boek een bus

Muziekles is onmisbaar voor de culturele ontwikkeling van kinderen. Het biedt muzikale kennis, verdieping en luisterplezier voor heel hun leven. Het Concertgebouw werkt daar overtuigd en enthousiast aan mee. Meer dan 30.000 leerlingen ontdekken ieder jaar via onze educatieprojecten de indrukwekkende wereld van klassieke muziek, wereldmuziek en jazz. Voor het primair onderwijs zijn programma’s samengesteld met lesbrieven die de leerlingen tijdens de muziekles op school voorbereiden op een concert in Het Concertgebouw. Voor elke groep is er een passend project.

Projecten

Kleutersinfonietta

De KleuterSinfonietta-voorstelling Wie zet ‘s nachts de sterren aan? is een muzikaal verhaal over de magische kracht van de nacht. Hoe komt het dat ‘s nachts alles anders klinkt? Wie zorgt ervoor dat de maan en de sterren op tijd opkomen en weer ondergaan? En waar blijven de sterren als we ze niet zien? De kinderen van groep 1 en 2 gaan met de musici van Amsterdam Sinfonietta mee op een spannende tocht door de nacht met de muziek als gids. Op deze reis mogen ze meezingen, maanspreuken fluisteren en sterrenstof fijnstampen. Zo ervaren ze hoe de muziek de sterren in beweging brengt. Klik hier voor meer informatie.
Duur: Introductieles door de leerkracht twee uur, concert circa vijftig minuten
Groepen: 1 en 2
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: maandag 28, dinsdag 29, donderdag 31 oktober 2013 vrijdag 1 november 2013 woensdag 12, donderdag 13, maandag 17, dinsdag 18, woensdag 19, donderdag 20 februari 2014 woensdag 2, donderdag 3, vrijdag 4 april 2014 op maandag, dinsdag, donderdag om 9.30, 11.00 en 13.30 uur op woensdag en vrijdag om 9.30 en 11.00 uur

Zing met ons mee

Kinderen uit groep 1 en 2 kunnen lekker meezingen met Céline Purcell en het Farkas Quintet Amsterdam in de Kleine Zaal. De voorpret begint al in de klas met de lesbrief en de lied-cd zodat u samen met de leerlingen de liedjes kunt oefenen. In de Kleine Zaal wordt het één groot feest met liedjes als Mag ik een hondje, Politiepaard, en Het grote luizenpluislied. Klik hier voor meer informatie.
Duur: Vrijdag 7 maart 2014 om 9.30, 11.15 en 13.30 uur
Groepen: Groep 1 en 2
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,
Data: Vrijdag 7 maart 2014 om 9.30, 11.15 en 13.30 uur

Het Dwaallichtje

Het dwaallichtje is een liedjesprogramma dat swingt en zingt. Het vertelt het verhaal van het meisje Lune, dat een verdwaald dwaallichtje ontmoet en het terugbrengt naar het moeras. Onderweg ontmoeten Lune en het dwaallichtje bijzondere muzikale personages, zoals een  moerasschildpad, een matroos en een chef-kok. Samen met de musici zingen de leerlingen het verhaal met liedjes, zoals Potje koken, Zinkezakke en het Nieslied, en beleven ze een onvergetelijk avontuur. In de Kleine Zaal zitten de kinderen dicht bij de muzikanten, zodat ze de instrumenten goed kunnen horen… en zien! Klik hier voor meer informatie.
Duur: Introductielessen door de leerkracht circa vier uur, (facultatieve) docententraining circa 1,5 uur en concert circa vijftig minuten
Groepen: Groep 3
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: Woensdag 21 september van 14.00-15.30 uur

Machtige muziek

O jee! Een knotsgekke Generaal heeft heel plotseling de macht gegrepen! Het Concertgebouw in Amsterdam is vanaf vandaag zijn machtig groot paleis, vanuit de Grote Zaal bestuurt hij het land. Iedereen is een beetje bang voor de Generaal, hij is namelijk heel erg streng. Er mag alleen nog maar muziek klinken die hij zelf mooi vindt: harde, houterige muziek. Alle andere muziek is vanaf nu verboden! Maar er zijn muzikanten die toch stiekem muziek maken die andere mensen veel liever horen. Muziek waar je dromerig van wordt. Of blij. Of verliefd. Of waardoor je wilt gaan dansen. Of zingen… Misschien kunnen jullie de muzikanten helpen om muziek te laten klinken die zó mooi is dat zelfs de Generaal er een beetje van moet huilen. Durf je en doe je mee? Klik hier voor meer informatie.
Duur: in totaal circa anderhalf uur, verdeeld over verschillende zalen en foyers
Groepen: 4
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: dinsdag 12, maandag 18 en dinsdag 19 november 2013 elke dag om 9.15, 9.45, 10.15, 10.45 uur

Hans en Grietje

Laat uw leerlingen kennismaken met een orkestbewerking van de opera Hänsel und Gretel van componist Engelbert Humperdinck. De leerlingen werken bovendien actief mee aan de uitvoering van het Duitse muzikale sprookje: samen met de musici zingen zij over Hans en Grietje en hun avonturen in het bos. Kliek hier voor meer infotmatie.
Duur: circa vijfenvijftig minuten
Groepen: 5
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: Vrijdag 13 juni 2014 om 9.30 en 11.30 uur

Peer Gynt

Peer Gynt vertelt het spannende verhaal van de dorpsjongen Peer die zijn geboortestreek, zijn oude moeder en zijn geliefde verlaat om op avontuur te gaan. De prachtige melodieën van Grieg en de verhalen over reizen, macht, koningen, trollen en de liefde maken Peer Gynt tot een feest der herkenning. Klik hier voor meer informatie.
Duur: circa een uur
Groepen: 6 en 7
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: Maandag 2 en dinsdag 3 juni 2014 om 9.30, 11.30 en 13.30 uur

De wereld aan je voeten

Tijdens het project De wereld aan je voeten gaan de leerlingen letterlijk op reis door Het Concertgebouw. Alle zalen en foyers zijn gevuld met muziekensembles, en onder begeleiding van deskundige reisleiders worden ze meegevoerd langs verschillende landen. Er klinkt muziek uit alle windstreken, van Roemenië, via Brazilië naar Mali. In de Grote Zaal wordt deze indrukwekkende wereldreis op spectaculaire wijze afgesloten door muzikale sterren van wereldformaat! Klik hier voor meer informatie.
Duur: Introductielessen door de leerkracht vier uur, concert circa anderhalf uur
Groepen: Groep 8
Kosten: Per leerling en begeleider € 5,-
Data: Maandag 31 maart 2014 (succesoptie), dinsdag 1 april 2014 beide dagen om 10.30 en 13.30 uur

Boekingsinformatie

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders: Varieert per programma

Schoolgroepen per dag: Varieert per programma

Op welke dagen kunnen scholen terecht: Varieert per programma

Open voor scholen: Varieert per programma

 

Informatie instelling:

Adres: Concertgebouwplein 10

Contact: educatie@concertgebouw.nl

Telefoonnummer: 020 5730533

URL: http://www.concertgebouw.nl/educatie/primair-en-voortgezet-onderwijs

 

Scholen binnen 1 kilometer

Hildebrand van Loon, Hondecouterstraat 6

Instituut Schreuder, Van de Veldestraat 10

Cornelis Vrijschool, Van de Veldestraat 3

Nicolaes Maes, Nicolaas Maesstraat 124-126

Peetersschool, Richard Holstraat 8

Oscar Carre, 1e Jan vd Heijdenstraat 161

De Kleine Reus, Nieuwe Looiersstraat 9