Rembrandthuis

» Boek dit museum
» Boek een bus

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is nu een museum: Museum Het Rembrandthuis. De kamers zijn weer zo ingericht als toen Rembrandt er woonde. In het atelier, waar hij ooit zijn meesterwerken schilderde, staat weer een schildersezel en liggen schilderspullen. In een speciale kamer liggen voorwerpen zoals Rembrandt verzamelde, waaronder exotische schelpen en gedroogde dieren.

Projecten

Workshop: Mijn Rembrandt

Tijdens deze workshop zullen de leerlingen een aantal van Rembrandts geëtste zelfportretten bekijken. Ze komen te weten hoe Rembrandt zich door andere kunstenaars heeft laten inspireren en hoe hij zichzelf als model heeft gebruikt. Daarnaast leren zij de belangrijkste kenmerken van de techniek van het etsen en zullen ze zelf ervaren hoe het is om een eenvoudige prent te maken. Aan de hand van een lesbrief kan een voorbereidende les op school worden gedaan.
Duur: 2 uur
Groep: bovenbouw
Kosten: € 50 voor 15 lln Begl: minimaal 1, maximaal 6

Verre Gezichten

Reizen in Rembrandts tijd ging niet zo gemakkelijk als tegenwoordig. Het was een hele onderneming en beslist niet zonder gevaar. In Museum Het Rembrandthuis, het 17de-eeuwse huis waar Rembrandt heeft gewoond, zijn niet alleen schilderijen, maar ook prenten en tekeningen te zien. Vaak hebben kunstenaars uit Rembrandts tijd verre landen weergegeven.

In Museum Het Rembrandthuis kunnen schoolklassen meedoen met een nieuwe workshop: ‘Verre gezichten’. Zelf een prent maken van een tekening waarop ieder zichzelf of een familielid in een ver land heeft voorgesteld.

Aan de hand van een lesbrief maken de leerlingen een tekening op school. Daarna gaan ze met de groep naar het museum. In het museum krijgen ze een rondleiding. Een oude, mooie synagoge in de buurt dient als workshopruimte. Daar gaan ze prenten maken van hun tekeningen.Ze krassen de lijnen van de tekening in een plastic plaatje. Daarna smeren ze het plaatje in met zwarte inkt. Met een zware etspers gaan ze het plaatje afdrukken op dik papier.
Duur: 2 uur
Groep: bovenbouw
Kosten: € 50 voor 15 lln Begl: minimaal 1, maximaal 6

Tekenles

Heb je altijd al willen tekenen als een echte kunstenaar? In Museum Het Rembrandthuis ga je aan de slag als leerling van Rembrandt! Er wordt een spannend verhaal verteld en daar maak jij een tekening van met materialen zoals die in Rembrandts tijd ook werden gebruikt. Je krijgt ook een rondleiding door Rembrandts vroegere woning.
Duur: 2 uur
Groep: bovenbouw
Kosten: € 50 voor 15 leerlingen, minimaal 1 begeleider, maximaal 6

Interactieve rondleiding

Ga op ontdekkingsreis door het huis waar Rembrandt jarenlang woonde en werkte! Een museumdocent neemt je mee naar de bijzondere plekken in het huis. Je komt zelfs in het atelier waar Rembrandt zijn meesterwerken maakte en de kamer waar hij woonde met zijn gezin.
Duur: 1 uur
Groep:  bovenbouw
Kosten: € 30 voor 15 leerlingen, minimaal 1 begeleider, maximaal 6

Etsdemonstratie

Rembrandt was niet alleen schilder, maar ook een meesterlijk etser. Een museumdocent vertelt alles over de techniek van het etsen en laat zien hoe je een etsplaat insmeert met inkt en afdrukt op speciaal papier met een zware drukpers.
Duur:  30 minuten
Groep: bovenbouw
Kosten: € 35 voor 15 leerlingen, minimaal 1 begeleider, maximaal 6

Boekingsinformatie

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders:

De groep kan maximaal 30 leerlingen omvatten. Wij hanteren in het museum een maximum per groep van 15 leerlingen. Wanneer een groep groter is dan 15, dan gaan we de groep splitsen en werken met 2 groepen die elkaar afwisselen wat betreft programmaonderdelen (bijvoorbeeld workshop met rondleiding).

Aan te raden boekingsperiode:

De boekingstermijn is minimaal twee weken van tevoren. In de praktijk zal echter zeker enige maanden van tevoren moeten worden afgesproken, omdat er anders geen plek meer is.

Schoolgroepen per dag:

begeleid 4, onbegeleid 6 x 15 leerlingen

Op welke dagen kan mijn school terecht:

Alle dagen

Open voor scholen:

10.00-16.00 uur

 

Informatie instelling:

Adres:

Jodenbreestraat 4

Contact:

educatie@rembrandthuis.nl

Telefoonnummer:

(0)20 520 0400

URL:

Site educatie Rembrandthuis

Scholen op loopafstand

Dr. E. Boekman, Korte Lepelstraat 81

De Witte Olifant, Nieuwe Uilenburgerstraat96

ASVO, Frederinksplein 37

St. Antoniusschool, Lastageweg 50