Het Scheepvaartmuseum

» Boek dit museum
» Boek een bus

Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een spannende manier kennismaken met de Nederlandse maritieme geschiedenis. In verrassende tentoonstellingen ontdekken ze hoe de zee onze cultuur heeft bepaald. Het gaat over toen én over nu. Het Scheepvaartmuseum heeft speciale tentoonstellingen voor verschillende niveaus van het basis- en voortgezet onderwijs. Er is zelfs een speciale voorstelling voor kleuters.

Projecten

Op Zee met Tina Giga

We gaan op avontuur in een sprookjesachtige onderwaterwereld. Verkleed als vis gaan we op bezoek bij Tina Giga, een heel unieke schelp. We kijken naar een bijzondere voorstelling over kapitein Barbarossa en zijn twee matrozen.
Duur: 1 uur
Groep: 1 en 2
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Monster of Knuffeldier

Help, een monster onder de boot! De wereld onder water is anders en onbekend.
En wat we niet kennen, daar fantaseren we over. In het schoolprogramma Monster of Knuffeldier ontdekken de kinderen spelenderwijs en op een creatieve manier wat voor dier de walvis is, wat hij niet is en hoe we over hem denken.
Duur: 2 uur
Groep: 3,5
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

Het Verhaal van de Walvis – Rondleiding

Is het een monster, een lekker stuk vlees of een dier dat we moeten beschermen? Deze fascinerende expositie over de walvisvaart laat leerlingen met steeds andere ogen naar dit slimme zoogdier kijken. Ze ontmoeten een levensgrote walvis en ontdekken hoe hij ruikt en voelt en hoe zijn hartslag klinkt.
Duur: 1 uur
Groep: 6 t/m 8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Shoppen in de Haven

Een boodschappenmand vol producten en grondstoffen… Wat heeft dit met de Amsterdamse haven te maken? De leerlingen doen in groepjes mee aan het havenspel en ontdekken gaandeweg hoeveel ze zelf met de haven te maken hebben.
Duur: 1 uur
Groep: 6 t/m 8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Gouden Eeuw Journaal

De leerlingen zijn voor even journalist in de Gouden Eeuw. Stel er was televisie, wat voor nieuwsberichten zou het Gouden Eeuw journaal dan uitzenden? De leerlingen gaan in kleine groepjes elk een eigen nieuwsbericht filmen in de tentoonstelling (de Gouden Eeuw Studio). Samen maken ze een volledig Gouden Eeuw Journaal, dat later in de klas kan worden bekeken op www.youtube.com/goudeneeuw-journaal
Duur: 1 uur
Groep: 7-8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Zie je in de Gouden Eeuw – Rondleiding

Mensen uit de Gouden Eeuw vertellen hun verhaal. Een visser, een kaartenmaker, de vrouw van een kapitein… Het is een tijd van macht en rijkdom, maar ook van uitbuiting en slavernij. En één ding is zeker: zonder scheepvaart had Nederland geen Gouden Eeuw gekend.
Duur: 1 uur
Groep: 6 t/m 8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

VOC-Schip Amsterdam – Rondleiding

Kom aan boord van het VOC-schip Amsterdam! Neem een kijkje in de schippershut, de keuken en de ruimtes voor de bemanning. Ontdek hoe de zeelieden leefden en werkten in de Gouden Eeuw. Waar moest je slapen? Wat kreeg je te eten? En wat gebeurde er met mensen die ziek werden of zich niet aan de regels hielden?
Duur: 1 uur
Groep:
6 t/m 8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Speuren naar een slavenschip

De leerlingen speuren naar informatie over slavenschip Leusden. Hoe was het leven aan boord voor de slaven? Begrepen de slaven wat er aan de hand was? Hoe keek de kapitein naar zijn ‘vracht’? Leerlingen geven hun eigen mening op het discussieplein. Na het bezoek aan de tentoonstelling maken ze in de educatieve ruimte een kunstwerk als herinnering aan het slavenschip. Foto’s van deze kunstwerken komen op een speciale website. Zodoende bouwen de leerlingen mee aan een groeiend online monument!
Duur: 2 uur
Groep: 6-8
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

Slavenhandel & jij – rondleiding

Hoe was het leven aan boord van een slavenschip? In de tentoonstelling ervaren we benedendeks dat de honderden slaven niet begrepen waar de reis naartoe ging. Bovendeks vertelt de kapitein waarom Nederland dergelijke slaventransporten uitvoerde. Anderhalve eeuw geleden werd de slavernij afgeschaft. Betekent dit nu dat slavernij helemaal niet meer bestaat? Op het discussieplein gaan de leerlingen met elkaar in discussie onder leiding van een museumdocent.
Duur: 1 uur
Groep: 6-8
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

Aanvullende activiteiten

(Deze onderdelen zijn los of in combinatie met een lesprogramma te boeken.)
VOC-Schip Amsterdam

Kom aan boord van het VOC-schip Amsterdam! Ontdek hoe de zeelieden leefden en werkten in de Gouden Eeuw. Waar moest je slapen? Wat kreeg je te eten? En wat gebeurde er met mensen die ziek werden of zich niet aan de regels hielden?
Duur: 30 minuten
Groep: 1 t/m 8
Kosten:
 € 22,50 voor 1-15 leerlingen, € 45 voor 16-30 leerlingen

De Zeereis

Dit moet je beleven! Ga mee op deze virtuele zeereis door de tijd vol special effects. Op zee trotseren we stormen en zeeslagen. We ontmoeten de helden van toen en nu. Onderga het verhaal achter de scheepvaartcollectie. Vaar uit met Michiel de Ruyter en beland uiteindelijk middenin woelige gebeurtenissen op de oceaan.
Duur: 30 minuten
Groep:
5 t/m 8
Kosten:
€ 22,50 voor 1-15 leerlingen, € 45 voor 16-30 leerlingen

Mijn expo

Op school kiezen de leerlingen zelf een thema, zoals de VOC, de Gouden Eeuw, havens of de walvisvaart. Vervolgens kiezen ze op Mijnscheepvaartmuseum.nl de mooiste objecten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Later in het museum wordt hun selectie levensgroot geprojecteerd. Zo stappen de leerlingen rechtstreeks in hun eigen tentoonstelling!
Duur: Voorbereiding op school 30 minuten
Groep: 7 en 8
Kosten:
€ 22,50 voor 1-15 leerlingen, € 45 voor 16-30 leerlingen

Boekingsinformatie

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders:

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders: Voor groep 1-2 is een 1 begeleider per 5 leerlingen nodig. Voor overige groepen minimaal 1 per 15 leerlingen (max 3). Per 15 leerlingen wordt 1 museumdocent ingezet.

Aan te raden boekingsperiode:

Uiterlijk drie weken van te voren, op basis van beschikbaarheid.

Schoolgroepen per dag:

Afhankelijk van het te volgen programma

Op welke dagen kunnen scholen terecht:

Alle dagen

Open voor scholen:

9.00-17.00 uur

 

Informatie instelling:

Adres:

Kattenburgerplein 1

Contact:

educatie@hetscheepvaartmuseum.nl

Telefoonnummer:

020 523 23 00

URL:

http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/tentoonstellingen/onderwijs