Het Scheepvaartmuseum

» Boek dit museum
» Boek een bus

Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een spannende manier kennismaken met de Nederlandse maritieme geschiedenis. In verrassende tentoonstellingen ontdekken ze hoe de zee onze cultuur heeft bepaald. Het gaat over toen én over nu. Het Scheepvaartmuseum heeft speciale tentoonstellingen voor verschillende niveaus van het basis- en voortgezet onderwijs. Er is zelfs een speciale voorstelling voor kleuters.

Programma’s

Monster of Knuffeldier

Help, een monster onder de boot! De wereld onder water is anders en onbekend. En wat we niet kennen, daar fantaseren we over. In het schoolprogramma Monster of Knuffeldier ontdekken de kinderen spelenderwijs en op een creatieve manier wat voor dier de walvis is, wat hij niet is en hoe we over hem denken. Monster of Knuffeldier kan alleen in het laagseizoen geboekt worden.
Duur: 2 uur
Groep: 3-5
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

 Het Verhaal van de Walvis – Rondleiding

Is het een monster, een lekker stuk vlees of een dier dat we moeten beschermen? Deze fascinerende expositie over de walvisvaart laat leerlingen met steeds andere ogen naar dit slimme zoogdier kijken. Ze ontmoeten een levensgrote walvis en ontdekken hoe hij ruikt en voelt en hoe zijn hartslag klinkt.
Duur: 2 uur
Groep: 3 t/m 8
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

 Shoppen in de Haven

Een boodschappenmand vol producten en grondstoffen… Wat heeft dit met de Amsterdamse haven te maken? De leerlingen doen in groepjes mee aan het havenspel en ontdekken gaandeweg hoeveel ze zelf met de haven te maken hebben.
Duur: 2 uur
Groep: 6 t/m 8
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

Gouden Eeuw Journaal

De leerlingen zijn voor even journalist in de Gouden Eeuw. Stel er was televisie, wat voor nieuwsberichten zou het Gouden Eeuw Journaal dan uitzenden? De leerlingen gaan in kleine groepjes elk een eigen nieuwsbericht filmen in de tentoonstelling (de Gouden Eeuw Studio).
Duur: 2 uur
Groep: 1-3 Havo / Vwo
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

Kom aan boord in de Gouden Eeuw

Mensen uit de Gouden Eeuw vertellen hun verhaal. Een visser, een kaartenmaker, de vrouw van een kapitein… Het is een tijd van macht en rijkdom, maar ook van uitbuiting en slavernij. En één ding is zeker: zonder scheepvaart had Nederland geen Gouden Eeuw gekend.
Duur: 1,5 – 2 uur
Groep: 6 t/m 8 en alle klassen in het voortgezet onderwijs
Kosten: € 90 voor 1-15 leerlingen, € 180 voor 16-30 leerlingen

VOC-Schip Amsterdam – Rondleiding

Kom aan boord van het VOC-schip Amsterdam! Neem een kijkje in de schippershut, de keuken en de ruimtes voor de bemanning. Ontdek hoe de zeelieden leefden en werkten in de Gouden Eeuw. Waar moest je slapen? Wat kreeg je te eten? En wat gebeurde er met mensen die ziek werden of zich niet aan de regels hielden?
Duur: 1 uur
Groep:
 alle leeftijden
Kosten: € 45 voor 1-15 leerlingen, € 90 voor 16-30 leerlingen

 

Boekingsinformatie

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders:

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders: Voor groep 1-2 is een 1 begeleider per 5 leerlingen nodig. Voor overige groepen minimaal 1 per 15 leerlingen (max 3). Per 15 leerlingen wordt 1 museumdocent ingezet.

Aan te raden boekingsperiode:

Uiterlijk drie weken van te voren, op basis van beschikbaarheid.

Schoolgroepen per dag:

Afhankelijk van het te volgen programma

Op welke dagen kunnen scholen terecht:

Alle dagen

Open voor scholen:

9.00-17.00 uur

 

Informatie instelling:

Adres:

Kattenburgerplein 1

Contact:

educatie@hetscheepvaartmuseum.nl

Telefoonnummer:

020 523 23 00

URL:

http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/tentoonstellingen/onderwijs