Amsterdam Museum

» Boek dit museum
» Boek een bus

Het Amsterdam Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren.

Projecten

Oma’s tijd

Toen jouw oma en opa klein waren, was alles anders. Van Kabouter Plop had oma nog nooit gehoord. Maar ze luisterde vaak naar de radio en soms ging ze naar de poppenkast kijken. Doe jij dat wel eens? Oma kende veel liedjes en spelletjes. Zij speelde vaak buiten, met knikkers of met een tol. Knikker jij ook op straat? In de klas doe je een spelliedje en je praat met de andere kinderen over vroeger. Op de dvd zie je hoe Jan Klaassen en Katrijn naar het museum gaan. Samen met hen ga je op zoek naar de spullen van oma. Op de Museumzolder mag je alles bekijken, voelen en… ruiken! Terug op school vertel je over alles wat je in het museum hebt gezien. Welke dingen zagen er anders uit dan nu? Klik hier voor meer informatie.
Duur: voorbereiding ongeveer 45 minuten / museumbezoek ongeveer 1 uur
Groep: groep 1-2
Kosten: € 50,- per 15 leerlingen

Het kleine weeshuis

Bezoekers aan Het Kleine Weeshuis stappen een andere wereld binnen. Zij belanden in een levendig en bruisend 17de-eeuws weeshuis in het hart van een welvarende handelsstad. Het besloten wereldje achter de weeshuispoorten had eetzalen, slaapzalen, leslokalen, keukens, een kakdoos en zelfs een eigen koeienstal. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 1 uur
Groep: 3 en 4
Kosten: € 50,- per 15 leerlingen, max. 30 leerlingen

Mijn stad

Leerlingen volgen de geschiedenis van hun eigen stad vanaf het allereerste begin. Klik hier voor meer informatie.
Duur: voorbereiding ongeveer 1,5 uur / museumbezoek ongeveer 1 uur
Groep: 5 en 6
Kosten:  €50,- per 15 leerlingen (maximaal 30 leerlingen per keer)

Mijn stad editie Noord en Nieuw-West

Ontdek jouw eigen buurt in de stad Amsterdam. In de klas knutsel je jouw eigen huis. Samen met andere kinderen maak je een hele straat of zelfs een kleine stad! In en rond het Van Eesterenmuseum of Museum de Noord ga je samen met een museumdocent op ontdekkingstocht door de buurt. Kijk goed! Hoe is jouw deel van de stad bedacht? Hoe zag het er vroeger uit? En wat zie je nu? Klik hier voor meer informatie
Duur: voorbereiding ongeveer 1,5 uur / museumbezoek ongeveer 1 uur
Groep: 5 en 6
Kosten:  €50,- per 15 leerlingen (maximaal 30 leerlingen per keer)

Rondje interactief, accent 17e eeuw

Ervaar de Amsterdamse geschiedenis in het vroegere Burgerweeshuis. Deze interactieve rondleiding vol afwisseling, zintuiglijke ervaringen en discussie voert leerlingen langs middeleeuws stadsleven, bloeiende 17de-eeuwse handel en sociale misstanden van de 19de eeuw naar de recentste stadsgeschiedenis. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 1 uur
Groep: 7 en 8
Kosten: € 50 per 15 leerlingen

Rondje interactief, accent 19e en 20e eeuw

Ervaar de Amsterdamse geschiedenis in het vroegere Burgerweeshuis. Deze interactieve rondleiding vol afwisseling, zintuiglijke ervaringen en discussie voert leerlingen langs het middeleeuws stadsleven, bloeiende 17de-eeuwse handel en sociale misstanden van de 19de eeuw naar de recentste stadsgeschiedenis. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 1 uur
Groep: 7 en 8
Kosten: €50,- per 15 leerlingen (maximaal 30 leerlingen per keer)

Pakhuis van de wereld

In het onderwijsprogramma Pakhuis van de Wereld hoor je een verhaal over Guus, ga je aan het werk in een pakhuis en ontdek je hoe producten als graan en peper Amsterdam groot hebben gemaakt. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 1,5 uur
Groep: 7 en 8
Kosten: € 75,- per 15 leerlingen (maximaal 30 leerlingen per keer)
(tot 1 januari 2014 gratis voor Amsterdamse basisscholen i.h.k.v. overgangsregeling Kunstkijkuren)

Wereldgrachten

De leerlingen maken d.m.v. een actieve les op een rondvaartboot kennis met de grachten van vroeger en nu. Zo is er aandacht voor de aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Aan de ‘woongrachten’ worden luxe woonhuizen voor rijke Amsterdammers gebouwd en aan de ‘werkgrachten’ worden exotische handelsproducten opgeslagen in pakhuizen. Tijdens de vaartocht wordt twee keer uitgestapt om een grachtenpand en een grachtentuin te bezoeken. Het pakket bestaat uit een voorbereidende les op school, een en een verwerkingsles. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 1,5 uur
Groep: 7 en 8
Kosten: € 75,- per 15 leerlingen (maximaal 30 leerlingen per keer)

Boekingsinformatie

Aan te raden boekingsperiode:

De minimale boekingstermijn is twee weken.

Schoolgroepen per dag:

Er kunnen afhankelijk van het programma, 30 of 60 leerlingen per uur een rondleiding volgen.

Op welke dagen kan mijn school terecht:

Maandag tot en met zondag

Open voor scholen:

Alle dagen van 10:00 tot 17:00

Informatie instelling

Adres:

St. Luciensteeg 27/Kalverstraat 92

Contact:

boekingen@amsterdammuseum.nl

Telefoonnummer:

020-5231730

URL:

http://www.amsterdammuseum.nl/aanbod-basisonderwijs

 

 

 

 

Scholen op loopafstand

De Witte Olifant, Nieuwe Uilenburgerstraat 96
St. Antoniusschool, Lastageweg 50
De Burght, Herengracht 37
14e Montessorischool De Jordaan, Elandsstraat 99