Tropenmuseum

» Boek een bus

Het Tropenmuseum presenteert, onderzoekt en bevordert de kennis van en wisselwerking tussen culturen. Alle museale middelen worden daartoe ingezet: tentoonstellingen, collecties en deskundigheid, publicaties, het historische gebouw, educatieve en andere activiteiten. Het museum is vernieuwend in zijn themakeuze en presentatiewijze. Het biedt beleving en ervaring voor een breed en divers publiek, versterkt de waardering voor culturele diversiteit, is internationaal actief in het kader van cultuur en ontwikkeling en vervult een belangrijke rol in het onderwijs. LET OP: De voorstellingen van het Tropentheater vallen vanaf januari 2013 niet onder de Cultuurbus.

Projecten

Kantjil

Het dwerghertje Kantjil uit Indonesië en zijn begeleider nemen de kinderen en u mee op reis door het Tropenmuseum. De kinderen worden vriendjes van Kantjil en ontmoeten tijdens de reis zijn tropenvrienden. Een bijzondere (eerste) museumervaring en uw leerlingen zullen vol verwondering zijn over de voorwerpen. Kortom, de tropen op kleuterhoogte.

Duur: 75 minuten
Groep: 1 en 2
Kosten: € 6,- per leerling

Daar zit muziek in

Uw leerlingen maken een muzikale reis. De leerlingen leren meer over verschillende instrumenten uit verschillende werelddelen. Tijdens het bezoek bekijken ze de interactieve tentoonstelling Muziekwereld. Ook leren de leerlingen zelf een muziekstuk spelen op de Caribische steeldrum.
Duur:  90 minuten
Groep: 3 t/m 6
Kosten: €6,- per leerling

MixMax Brasil

MixMax Brasil is een tentoonstelling met veel deuren en ramen en onverwachte plekken: een mangrove-tunnel, een flessengrot, een dans- en muziekstudio, een boteco, een Mixfabriek, een kamer van plastic flessen en een plein waar nix is wat het lijkt. Kunstenaars uit de staat Pernambuco in het Noordoosten van Brazilië hebben aan de tentoonstelling meegewerkt. In deze dynamische omgeving is veel te leren op verschillende niveaus.

De tentoonstelling biedt voor de middenbouw en voor de bovenbouw twee aparte programma’s. Voor meer informatie klik hier.

Duur: 1 uur en 45 minuten voor de middenbouw, 2 uur voor de bovenbouw.
Groep: 3,4,5 en 6,7,8
Kosten:  € 175,- per programma voor één klas, € 300,- per programma voor twee klassen tegelijkertijd. € 3,- per leerling, € 2,- per begeleider.
Afhankelijk van aantal deelnemende groepen een eenmalig bedrag vanaf €15,- voor verzending en distributie van de materialen.

Rondleiding langs de hoogtepunten

In het Tropenmuseum staan duizenden voorwerpen. Het is ons gelukt een keuze te maken uit alle objecten, waarmee we in vogelvlucht een beeld van het hele museum kunnen geven. Een tiental objecten om te onthouden, over na te denken en over na te vertellen. De museumdocent vertelt anekdotes en verhalen en helpt de leerlingen goed te kijken. Hoe meer je weet, hoe beter je kijkt!
Duur: 1 uur
Groep: 5 t/m 8
Kosten: € 6,- per leerling

Kijktochten

Met de kijktochten in de hand gaan de leerlingen zelfstandig op ontdekkingstocht in het Tropenmuseum. De kijktochten geven het museumbezoek meer betekenis. Lezen, kijken en samen opdrachten maken. Kies uit drie tochten.
Duur: 1 uur
Groep:
7 en 8
Kosten: 
€ 5,- per leerling

Boekingsinformatie

Maximaal aantal leerlingen / begeleiders:

Afhankelijk van het soort programma.

Kinderen tot 6 jaar: 1 begeleider per 3 kinderen.

Kinderen ouder dan 6 jaar: 1 begeleider per 10 kinderen.

Aan te raden boekingsperiode:

Een maand van te voren

Schoolgroepen per dag:

2 klassen per dag

Op welke dagen kunnen scholen terecht:

Maandag gesloten, boekingskantoor di t/m vr bereikbaar van 10:00 tot 17:00

Open voor scholen:

10.00-12.15; 13.30-15.45 uur

 

Informatie instelling:

Adres:

Linnaeusstraat 2

Contact:

educatie@kit.nl

Telefoonnummer:

020 568 8233

URL:

http://tropenmuseum.nl/nl/Basisonderwijs

 

Scholen binnen 1 kilometer

De Parel, Kleine Wittenburgerstraat 100

De Pool, Poolstraat 2

Basisschool Oostelijke eilanden, Kraijenhoffstraat 10

De Dapper, Pieter Nieuwlandstraat

Linneaus, 3e Oosterparkstraat

Sint Barbara, Eikenplein 3

De Kraal, Paradijsplein 2

Insulinde, Sumatrastraat 87

Aldoende, 2e Boerhaavestraat 22

Dr. E. Boekman, Korte Lepelstraat 81