Joods Cultureel Kwartier

» Boek dit museum
» Boek een bus

Op nog geen vierkante kilometer in hartje Amsterdam vind je het Joods Cultureel Kwartier: het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg, de Portugese Synagoge en het JHM Kindermuseum. Een verzameling indrukwekkende joodse gebouwen met ieder hun eigen verhaal, die allemaal met hetzelfde toegangskaartje toegankelijk zijn!

Projecten

Bezoek de familie Hollander

In het warme en speels ingerichte huis van het JHM Kindermuseum woont de joodse familie Hollander. Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om joods te zijn. Iedere bezoeker kan in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk is in de joodse traditie. Wat wordt er bijvoorbeeld bij de Hollanders gegeten en wat niet? Waarom worden er zoveel vragen gesteld en door wie? En waarom is het soms belangrijker om lawaai te maken dan om stil te zijn? Max de Matze is de gids in dit drie verdiepingen tellende huis. In iedere kamer neemt hij de bezoeker bij de hand en geeft waar nodig toelichting. Hij zit vol grappen, bezit veel wijsheid en maakt van het bezoek een feest. Voor of na het bezoek kan de klas ook (zonder extra kosten) een kijkje nemen in de imposante Portugese Synagoge aan de overkant!
Duur: Onbegeleid ongeveer 2 uur
Groep: 5, 6, 7 en 8
Kosten: €3,00 per scholier. Geen gidsenbegeleiding.

Wat jij niet wil…kikker in je bil!

Een les – of advies – over hoe je respectvol met elkaar kunt omgaan. Veel culturen, niet alleen de joodse, kennen de Gulden Regel. In het Kindermuseum slaat deze Gulden Regel een brug naar ieder individueel kind, welke achtergrond het ook heeft. Door een speciale methodiek wordt effectief leren en genuanceerd denken bevorderd. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 2 uur
Groep: 5, 6, 7 en 8 – Maximaal 32 kinderen per museumdocent. Per 8 kinderen is minimaal 1 begeleider vanuit school nodig.
Kosten: € 161,75 incl. zelfgebakken broodje en limonade en lespakket voor begeleiders: docentenhandleiding, koffer met het boek Wat jij niet wil…kikker in je bil!, de Max de Matze knuffel en Max-Bladen voor leerlingen. Exclusief reserveringskosten € 5,00 en entree € 3,00 per leerling.

Max de Matze

Het programma Max de Matze is afgestemd op een jongere doelgroep. In het warme en speels ingerichte huis van het JHM Kindermuseum woont de Joodse familie Hollander. Max de Matze laat je in iedere kamer zien wat belangrijk is in de Joodse traditie. In de keuken kun je zelf matzes bakken. Onze gids neemt de klas twee uur lang mee. Klik hier voor meer informatie.
Duur: 2 uur
Groep: 3 en 4
Kosten: € 130,00 incl. zelfgebakken matze, sapje en een Max-knuffel. Exclusief € 5,00 reserveringskosten en € 3,00 entree per leerling.

Kinderjaren van Jona Oberski

Dit programma combineert een bezoek aan het speelse JHM Kindermuseum en de door historie beladen Hollandsche Schouwburg. Het boek Kinderjaren van Jona Oberski helpt om de jodenvervolging bij kinderen aan de orde te stellen. Ze ronden hun bezoek af door het plaatsen van een tulp met een persoonlijke boodschap bij het monument in de Hollandsche Schouwburg. Het JHM Kindermuseum kan ervoor of erna bezocht worden. Hier maken leerlingen in een programma van 2 uur kennis met de levende Joodse cultuur.
Duur: 3 uur en drie kwartier (incl. pauze)
Groep: 7 en 8
Kosten: €220,- voor het programma en €3,- per leerling entree. Per 8 kinderen is minimaal 1 begeleider vanuit school nodig.

Boekingsinformatie

Aan te raden boekingsperiode

De grote drukte vindt bij ons plaats van maart t/m mei. Aanvragen ongeveer een week van tevoren.

Schoolgroepen per dag

1 groep van maximaal 32 scholieren per dagdeel; maximaal 2 groepen per dag.

Wanneer kan mijn school terecht:

Elke weekdag (programma’s in het JHM Kindermuseum niet op woensdagmiddag).

Open voor scholen

Onder gidsenbegeleiding bij voorkeur van 10:00-12:00 en 13:00-15:00 uur.

Informatie instelling

Adres

Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam

Email

service@jhm.nl

Telefoon

020 53 10 380

URL

http://www.jhm.nl/educatie/basisonderwijs

Scholen op loopafstand

Dr. E. Boekman, Korte Lepelstraat 81

De Witte Olifant, Nieuwe Uilenburgerstraat 96

ASVO, Frederinksplein 37

St. Antoniusschool, Lastageweg 50