Over de Cultuurbus en Cultuurboot

Museum of podium bezoeken? Dan snel de Cultuurbus Amsterdam boeken!

Wilt u met de jongste groepen of juist met de mondige groep 8 naar een museum of theater? Is het openbaar vervoer een barrière en lijkt dat museum of podium ver weg? Stap dan op de Cultuurbus of de Cultuurboot.

14CB8

Copyright Cultuurbus Amsterdam – Foto Ada Nieuwendijk

Wat is de Cultuurbus?

Besloten bus- en bootvervoer voor Amsterdamse basisscholen naar Amsterdamse culturele instellingen. U kunt naar achttien vaste kerninstellingen toe. Afhankelijk van de door u gekozen leerlijn binnen het Basispakket, kunt u ook kiezen voor overige culturele instellingen binnen Amsterdam, zoals theaters en muziekpodia. Voordat u deze ritten naar overige instellingen kunt boeken, is het van belang dat wordt getoetst of de culturele instelling met de bus kan worden bereikt en of er een educatief programma is.

Wat kost de Cultuurbus ?

De gemeente Amsterdam draagt de kosten van het vervoer. Voor scholen is de Cultuurbus volledig kosteloos. De toegang tot een culturele instelling en het educatieve programma of voorstelling blijven wel voor rekening van de school. Als u geen gebruik meer wilt maken van een geboekte rit dient u 48 uur van te voren te annuleren. Anders wordt er een bedrag van €50 per ingezette bus/boot in rekening gebracht.

Cultuurbus uitsnede

Hoe vaak kan mijn school gebruik maken van de Cultuurbus?

Aan het begin van het schooljaar heeft uw school een brief gekregen waarin het aantal ritten staat voor dit schooljaar. U kunt de Cultuurbus altijd bellen of mailen als u vragen heeft over hoeveel ritten u nog over heeft. Een rit is één retourrit of retourvaart.

Hoe kan ik de Cultuurbus boeken?

U kunt als leerkracht, net als u anders doet, een educatief programma of voorstelling bij een culturele instelling boeken. De bus of boot kunt u daarna los reserveren. Om het extra makkelijk te maken kunnen leerkrachten voor vragen over de bus en de voorwaarden van het bezoek op werkdagen bellen met de helpdesk van de Cultuurbus Amsterdam. U kunt op deze site het boekingsformulier invullen bij Boek de Cultuurbus Amsterdam of bellen met Connexxion (voor de kerninstellingen) en Oostenrijk (voor overige instellingen) en vragen naar de Cultuurbus Amsterdam. U wordt opgehaald bij school en afgezet bij de touringcarhalte die het dichtst in de buurt van de door u gekozen culturele instelling ligt.

Hoeveel plaatsen zijn er in de bus en mag ik met twee klassen in een bus?

Er zijn 50 zitplaatsen in de bus. In een boot zijn 48 zitplaatsen. U kunt natuurlijk met meer klassen in de bus, maar als het totaal aantal passagiers (inclusief begeleiders) de 50 overschrijdt kost dat een extra rit.

Welke instellingen kan ik bezoeken met de Cultuurbus?

Afhankelijk van de door u gekozen leerlijn binnen het Basispakket, kunt u naar een veelheid van culturele bestemmingen binnen Amsterdam, zoals muziek- en danspodia en theaters. Er zijn achttien kerninstellingen  die u rechtstreeks kunt boeken en u kunt, in overleg, naar een instelling naar keuze. Deze instelling dient een educatief programma te hebben met een focus op erfgoed, muziek, beeldend onderwijs, literatuur of podiumkunsten en moet bereikbaar zijn met de bus. Individuele kunstenaars zijn uitgesloten als bezoeklocatie.

Neem bij een keuze buiten de kerninstellingen eerst contact op met de Cultuurbus. We toetsen met u of het bezoek in een bestaande of op te stellen leerlijn in het kader van het basispakket past en we toetsen dat met de informatie die uw school Mocca eerder heeft verstrekt over de disciplines die zijn gekozen voor de komende jaren.

Wat zijn de achttien kerninstellingen?

De achttien kerninstellingen zijn FOAM, het Bijbels Museum, het Verzetsmuseum, het Scheepvaartmuseum, het Rembrandthuis, het Tropenmuseum, het Amsterdam Museum, Ons’ Lieve Heer op Solder, de Hermitage Amsterdam, het Anne Frankhuis, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Joods Historisch Museum, NEMO, EYE Filmmuseum en Het Concertgebouw.

Hoe boek ik een bezoek bij een van de  culturele instellingen?

Dat kan via de contactpagina van de culturele instellingen op deze website, of door de culturele instelling rechtstreeks te bellen of te mailen. Sommige scholen zijn hemelsbreed op minder dan 1 kilometer afstand van een culturele instelling gevestigd. In dat geval kunnen de klassen wandelend naar de instelling. Op de pagina’s met informatie per culturele instelling staat vermeld welke scholen op loopafstand zijn gevestigd.

Waar kan ik worden opgehaald met de boot?

Als u gebruikt maakt van de Cultuurboot kunt u na overleg met de Cultuurbus worden opgehaald of afgezet bij één van de volgende aanlegsteigers.